PKN
Protestantse Gemeente Paesens-Moddergat
 
Beleidsplan PG Beleidsplan PG
VOORAF
 
De toenadering tussen de beide plaatselijke kerken heeft een gemeenschappelijke en historische oorsprong, nl de Reformatie.
Deze twee reformatorische gemeenten stemmen in met het geloof in Jezus Christus, onze enige Heer en Verlosser, in Wie wij behouden zijn.
Wij belijden de zelfopenbaring van de Drieënige God in gehoorzaamheid aan de Bijbel als bron van de verkondiging en enige regel van geloof, zoals die - in gemeenschap met de kerk van alle eeuwen en plaatsen in de belijdenisgeschriften van de PKN - wordt beleden.
Daardoor verklaren wij alles te weren wat dit belijden tegenspreekt.
 
De opstelling van dit beleidsplan heeft de gezamenlijke vergadering der kerkenraden zelf ter handgenomen, waarin is besloten een beleidsplan te schrijven, gebaseerd op het “Werkplan voor en met een kleine dorpskerk” uit het Werkboek voor beleidsontwikkeling.  




PROFIEL EN KERNFUNCTIES
 
Centraal staat de woordverkondiging. De bijbel leert de mens zijn/haar zonde kennen en hoe hij/zij door bekering daaruit verlost kan worden door het verlossend werk van Jezus Christus.  Wij voelen ons dan ook verbonden met de drie belijdenisgeschriften (de drie Formulieren van Enigheid): de Heidelbergse Catechismus, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordste Leerregels.
Tevens benadrukt de bijbel de persoonlijke relatie met God in de ontmoeting met Jezus Christus, geleidt door de kracht, verlichting en vervulling van de Heilige Geest.
 
Onze gemeente is een vergadering van gelovigen, een geloofsgemeenschap, daarom spreken wij van “gemeente”.
 
Vanuit dit standpunt heeft de kerkenraad zich vier kernfuncties gesteld:
  1. Het Woord van God uitgelegd krijgen
  2. De boodschap van Christus uitdragen
  3. Vorming en Toerusting
  4. Het omzien naar elkaar (bezoekwerk)
 
 
 
 
 
VISIE  KERKENRAAD
 
Vanuit haar pastorale en diaconale verantwoordelijkheid wil de kerkenraad de voornoemde kernfuncties gestalte geven.
De kerkenraad heeft zichzelf daarbij de volgende vragen gesteld:
  • Welke uitdagingen geven de kernfuncties
  • Welke mogelijkheden/middelen zij nodig om de uitdagingen te verwezenlijken
  • Is hierbij samenwerking nodig met andere kerken
 
Uitdaging:
De gemeente dient een getuige te zijn van haar Heer en daardoor het Evangelie uit te dragen, ook aan hen die daarmee vervreemdt zijn geraakt. De randkerkelijkheid in onze gemeente neemt toe. Vooral in de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jaar neemt de kerkgang sterk af.  
De betrokkenheid bevindt zich in een neerwaartse spiraal; dit komt tot uitdrukking bij de invulling van de vacatures ambtdragers, de dalende aanvragen tot het doen van persoonlijk openbaar belijdenis en de dalende aanvragen voor de bediening van de Heilige Doop.
 
Mogelijkheden/middelen:
De gemeente van Paesens-Moddergat heeft daartoe een predikant (6,5 uur per week) en een kerkelijk werker (11,5 uur per week) in dienst.
De werkzaamheden van de predikant spitsen zich toe op de woordverkondiging en crisespastoraat. De werkzaamheden van de kerkelijk werker (pastor) zijn vooral gericht op het pastoraat, zoals crisespastoraat, ouderenpastoraat en pastoraat voor randkerkelijke leden. Daarnaast heeft de gemeente op urenregistratie een jeugdwerker ter beschikking voor de catechese. De jeugdwerker dient ook als 'coach' voor het jeugdwerk.
 
Enkele gemeenteleden hebben zich in 2014 bij beide kerkenraden gemeld voor het opstarten van een actiegroep, met de naam Actiegroep Paesens-Moddergat (APM). APM wil zich richten op bijzondere, laagdrempelige diensten, zo wil zij ook de randkerkelijke leden van de gemeente bereiken. Ook wil deze actiegroep gespreksgroepen opzetten, informatieve avonden evt met spreker e.d organiseren. APM heeft als coach de voornoemde jeugdwerker.
Beide kerkenraden ondersteunen dit initiatief. APM rapporteert maandelijks aan de kerkenraden.
 
De pastorale zorg van de gemeente is een taak voor de ouderlingen in overleg met de predikant en kerkelijk werker. Ook het getrouw omzien naar onze broeders en zusters in het verzorgings- en verpleegtehuis behoort tot die taak. Daarom heeft de kerkenraad destijds een ouderling met bijzondere opdracht benoemd voor de pastorale bezoeken in de tehuizen.
Tevens worden bij het bezoekwerk bezoekdames en –heren ingeschakeld. De coördinatie hiervan ligt bij de diaconie.
 
 
Samenwerking:
De predikant is tevens predikant voor de omliggende (hervormde) gemeenten.
Een nauwere samenwerking met de omliggende gemeenten behoort tot de toekomstige mogelijkheden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROGRAMMA
Vervolgens heeft de kerkenraad met haar commissies een visie bepaald, waarop de afzonderlijke commissies haar beleid kan maken.
 
 
1. De jeugdraad bevordert, onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad, het plaatselijk jeugdwerk in de ruimste zin van het woord.
Missie:                       Laat de kinderen tot Mij komen.
Uitgangspunten:      Het evangelie als leidraad van jong naar oud.
                                   Via haar geledingen maakt zij de (plaatselijke) jeugd vertrouwt met                                   de kerk en haar evangelie.
Hoofdtaken:            Het verzorgen voor leiding van de jeugdclubs.
                                   Het verzorgen van de jeugddiensten en Kinderkerstfeest.
                                   Een nauwe samenwerking met de Themacommissie onderhouden.
Kerkenraad:             De aanwezigheid van een ouderling bij de jeugdraadsvergadering.
            In overleg met de predikant en pastor opzetten van een Vorming-                    /Toerustingsprogramma.
 
2. De zendings- en evangelisatiecommissie (zending) bevordert, onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad, de verspreiding van het evangelie in de ruimste zin van het woord.
Missie:                       God voor iedereen.
Uitgangspunten:       Vanuit haar missionaire opdracht wil de commissie (financiële)                            ondersteuning verlenen aan plaatselijke, landelijke en                                                internationale zending- en evangelisatieprojecten.
Hoofdtaken:              Het verzorgen van de zendingsdiensten.
                                   De (financiële) verzorging van ons adoptiekind en verslaggeving                                    hiervan.
                                    Verspreiding van de Elisabethbode, in de week voorafgaand aan                             Kerst.
                                   Zorgdragen voor de inzameling, versturing en afwikkeling van                                    gebruikte ansichtkaarten.
Kerkenraad:             De kerkenraad mist voornamelijk op plaatselijk niveau een visie                betreffende rand- en buitenkerkelijken.
            De kerkenraad wil in het pastoraat hier meer tijd aan                           besteden. Dit gebeurt i.o.m. de pastor.
 
3. De Kindernevendienst verzorgt, onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad, de 2-wekelijkse kindernevendienst tijdens de schoolperiode.
Missie:                       Samen de Blijde Boodschap vieren          
Uitgangspunten:      De basisschoolkinderen op een begrijpelijke manier de Bijbel             leren kennen.
Hoofdtaken:             Voorbereiding/verzorging kindernevendienst
                                   Eventueel een bijdrage leveren bij speciale diensten.
                                   Nauwe samenwerking met de Themacommissie onderhouden.
Kerkenraad:             Mits voldoende financiële middelen steunt de kerkenraad het                         beleid van de leiding van de kindernevendienst.
 
                       
 
terug
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.